Web Analytics Made Easy - Statcounter

فشار شدید دولت آمریکا بر عراق برای مقابله با گروههای مقاومت، آمادگی ایران برای انتقال 20 هزار زندانی به افغانستان، آتش سوزی در پالایشگاه نفت شمال عراق در اثر اصابت موشک و حمله موشکی انصارالله به اتاق عملیات مشترک ائتلاف سعودی از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان، باید به محکومیت شدید ترور دانشمند هسته ای ایران از سوی امارات نیز اشاره کرد.

به گزارش تابناک، وزارت خارجه امارات متحده عربی با صدور بیانیه ای ترور محسن فخری زاده دانشمند هسته ای ایران را محکوم کرد.

بر اساس این گزارش، ابوظبی در عین حال تمام طرف ها را به در پیش گرفتن بالاترین میزان خویشتنداری دعوت کرد.

در بیانیه وزارت خارجه امارات آمده است: درحالی که منطقه شاهد بی ثباتی و چالش‌های امنیتی است این شرایط ما را به سوی همکاری برای جلوگیری از اقداماتی که باعث تشدید تهدید ثبات کل منطقه می‌شود، سوق می‌دهد.

این بیانیه می‌افزاید: دولت امارات با توجه به اعتقاد راسخ خود به ضرورت پایبندی به ثبات در منطقه، جنایت ترور ننگین آقای محسن فخری زاده را که می‌تواند به درگیری در منطقه منجر گردد، محکوم می‌کند.

در این بیانیه آمده است: دولت امارات با توجه به شرایط موجود منطقه از تمامی طرف‌ها می خواهد برای جلوگیری از سوق یافتن منطقه به سطح جدیدی از بی ثباتی و تهدید صلح، بالاترین سطح خویشتنداری را از خود نشان دهند.

فشار شدید دولت آمریکا بر عراق برای مقابله با گروههای مقاومت

روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی نوشت که عراق از مقابله آمریکا و ایران در هفته‌های باقی مانده از دولت ترامپ نگران و هراسناک است و «مصطفی الکاظمی» نخست‌وزیر عراق تحت فشار شدید مسئولان آمریکایی برای تحت پیگرد قرار دادن گروه‌های مقاومت قرار دارد.

به نوشته این روزنامه، دولت عراق با نزدیک شدن به پایان دوره ترامپ، احساس فشار بیشتری می‌کند و رئیس‌جمهور آمریکا به مشاوران خود گفته که آماده است در صورت کشته شدن هر فرد آمریکایی، «دستور ویرانگری» صادر کرده و ایران را متهم سازد و از این رو نگرانی‌ها از هرگونه اقدام تحریک‌آمیز از سوی دولت فعلی آمریکا افزایش یافته است. اقدامی که به نوشته واشنگتن پست، عواقب وخیم آن قابل محاسبه نیست.

«ساجد جیاد الزمیل» از بنیاد «قرن آتی» به این روزنامه گفت که مردم عراق آرزو می‌کنند که این چند ماه باقی مانده دولت ترامپ بزودی تمام شود و با ترور دانشمند هسته‌ای و دفاعی ایران شهید «فخری زاده» در نزدیکی تهران، بحران در منطقه افزایش یافته و ایران، رژیم اسرائیل را عامل ترور معرفی کرده است که این مسأله نگرانی‌ها از پاسخ ایران یا گروههای همسو با این کشور در منطقه را افزایش داده است.

واشنگتن پست در ادامه نوشت که در تاریخ ۱۷ نوامبر چند گلوله خمپاره به منطقه سبز بغداد که سفارت آمریکا در آن جای گرفته برخورد کرد و گروهی به نام «اصحاب الکهف» مسئولیت آن را بر عهده گرفت و اعلام کرد که در پاسخ به حمله به این گروه در شهر «فلوجه» در استان الانبار این حمله را انجام داده است.

پس از آن کتائب حزب‌الله عراق هرگونه دخالت خود در این حمله خمپاره‌ای را رد کرد و گفت که همچنان به آتش‌بس پایبند است. به ادعای «جیاد الزمیل» عملیات در فلوجه در پی هفته‌ها فشار آمریکا به دولت الکاظمی برای به زانو در آوردن گروههای مقاومت انجام شده بود.

در همین راستا «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا در ماه سپتامبر گذشته در تماس تلفنی با نخست‌وزیر عراق، او را به تعطیلی سفارت آمریکا در بغداد تهدید کرد و گفت که باید جلوی حملات خمپاره‌ای گرفته شود و برخی مسئولان آمریکایی مدعی شده‌اند که تصمیم بستن سفارت همچنان جاری است و از کارمندان سفارتخانه خواسته شده تا خود را آماده چند سناریو کنند.

به ادعای این روزنامه آمریکایی، مشاوران دونالد ترامپ به او گفته‌اند که هرگونه حمله به ایران، تبعات خطرناکی دارد و ترامپ نیز گفته است که خط قرمز او کشته شدن آمریکایی‌هاست.

از سوی دیگر «محمد محیی»  سخنگوی کتائب حزب الله عراق نیز گفته است که سیاست خویشتن‌داری گزینه فعلی و همچنان پابرجاست، به خصوص اینکه آمریکا تا ۱۵ ژانویه تصمیم به خروج ۵۰۰ نیرو از ۳۰۰۰ نیروی خود از عراق دارد. سخنگوی کتائب حزب‌الله به واشنگتن پست گفته است: «آمریکا در حال عقب‌نشینی از عراق است، بنابراین حمله به او چه نفعی برای ما دارد؟».

با این وجود و خویشتن‌داری گروههای مقاومت عراقی، «محمد البلداوی» از نمایندگان فراکسیون الصادقون روز شنبه (دیروز) گفت که دارای اطلاعات و مدارک موثقی از نقش اطلاعاتی آمریکا در ایجاد فتنه و دامن زدن به اختلافات در مناطق جنوبی عراقی است و این اطلاعات را در اختیار طرف‌های مسئول نیز قرار داد اما آنها اقدامی نکردند.

آمادگی ایران برای انتقال 20 هزار زندانی به افغانستان

«بهادر امینیان»، سفیر ایران در کابل در دیدار با «فضل‌احمد معنوی»، وزیر دادگستری افغانستان گفت که تهران آماده است حدود ۲۰ هزار زندانی شهروند افغانستان را به این کشور بسپارد.

وزارت دادگستری افغانستان اعلام کرد که این دیدار صبح روز یک‌شنبه، ۹ آذر انجام شده و دو طرف درباره‌ همکاری‌های قضایی میان کابل و تهران و «استرداد مجرمان» گفت‌وگو کرده‌اند.

بهادر امینیان در این دیدار افزود که وزارت دادگستری ایران آماده است همکاری و تبادل تجربه‌ها با وزارت دادگستری افغانستان را تقویت کند.

به گفته او، وزارت دادگستری ایران از وزیر دادگستری افغانستان برای سفر به تهران دعوت کرده تا دو طرف در مورد همکاری‌ها و تبادل تجربه‌ها گفت‌وگو کنند.

وی تصریح کرده که حدود ۳.۵ میلیون پناهجوی افغان در ایران حضور دارند و حدود ۲۰ هزار شهروند افغانستان نیز در زندان‌های این کشور زندانی هستند.

امینیان همچنین تاکید کرد که پرونده‌های ۲۶۰۰ زندانی شهروند افغانستان در زندان‌های ایران تکمیل و آماده‌ انتقال به افغانستان است.

سفیر ایران ضمن اعلام آمادگی برای سپردن این زندانیان به دولت افغانستان، همچنین از دولت افغانستان خواسته تا در مورد سپردن ۲۵ زندانی ایرانی به این کشور توجه کند.

در همین حال، فضل‌احمد معنوی، وزیر دادگستری افغانستان در این دیدار گفته است که تلاش می‌شود تا برای مشکل مهاجران افغان در ایران و انتقال زندانیان افغان از این کشور یک راه حل منطقی پیدا کند.

معنوی همچنین افزوده که توافقنامه‌ای در زمینه استرداد مجرمان میان کابل و تهران وجود دارد و تلاش‌می‌شود این توافقنامه تقویت و اجرا شود.

آتش سوزی در پالایشگاه نفت شمال عراق در اثر اصابت موشک

مسؤولان عراقی از وقوع حریقی در داخل پالایشگاه نفت در شمال عراق خبر دادند که ناشی از اصابت یک موشک به داخل آن بوده است. داعش مسؤولیت این حمله را برعهده گرفت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این حریق در پالایشگاه الصینیه در شمال عراق روی داد که ناشی از اصابت موشک بوده است.

شبکه الرافدین عراق به نقل از یک منبع امنیتی اعلام کرد، این موشک به داخل پالایشگاه الصینیه در بیجی در استان صلاح الدین اصابت کرده است.

این منبع تصریح کرد، حریق ناشی از اصابت موشک منجر به خساراتی به یکی از خط لوله‌های انتقال نفت و آتش‌سوزی در آن شده است.

به گفته این منبع، وضعیت اکنون تحت کنترل است و پمپاژها متوقف شده و عملیات اطفای حریق در حال انجام است.

دو کارمند پالایشگاه گفتند، بعد از اصابت دو موشک به کانتینر نفت آتش‌سوزی رخ داد. نوع موشک نیز مشخص نیست.

داعش نیز مسؤولیت این حمله را برعهده گرفت.

حمله موشکی انصارالله به اتاق عملیات مشترک ائتلاف سعودی

یحیی سریع سخنگوی ارتش یمن اعلام کرد که اتاق عملیات مشترک ائتلاف متجاوز سعودی در مرکز نظامی «تداوین» در استان مأرب واقع در شرق یمن هدف حمله موشک بالستیک "بدرP" قرار گرفته است.

سخنگوی ارتش یمن اعلام کرد که در  این حمله موشکی 8 نظامی رده بالای سعودی کشته و 7 تن دیگر زخمی شدند.

سخنگوی اتش یمن تاکید کرد این حمله دقیقا به هدف مورد نظر اصابت کرد و آمبولانس‌ها به سمت محل اصابت موشک شتافتند.

از سوی دیگر رسانه‌های سعودی به کشته شدن یک افسر نظامی با درجه سرهنگ 2 در میدان نبرد اذعان کردند ولی به زمان و مکان کشته شدن وی هیچ اشاره‌ای نکردند.

سخنگوی ارتش یمن در بیانیه  خود به ائتلاف متجاوز سعودی هشدار داد تا زمانیکه تجاوز و محاصره ملت یمن ادامه داشته باشد این حملات ادامه خواهد داشت.

منبع: تابناک

کلیدواژه: محدودیت های کرونایی ترور محسن فخری زاده محسن فخری زاده سید محمد علی شهیدی تحولات خاورمیانه تحولات سوریه تحولات عراق تحولات یمن ایران و آمریکا برجام روسیه چین اروپا محدودیت های کرونایی ترور محسن فخری زاده محسن فخری زاده سید محمد علی شهیدی اتاق عملیات مشترک ائتلاف دادگستری افغانستان دانشمند هسته ای گروههای مقاومت وزارت دادگستری هزار زندانی واشنگتن پست حمله موشکی اصابت موشک شمال عراق حمله موشک فشار شدید کشته شدن آتش سوزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۲۷۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند

به گزارش جماران، Geopoliticalmonitor  یک  نشریه اطلاعاتی بین‌المللی مستقر در تورنتو، کانادا  است که چشم‌اندازی تحلیلی در مورد موقعیت‌ها و رویدادهایی که تأثیر اساسی بر امور سیاسی، نظامی و اقتصادی دارند ارائه می‌کند. این نشریه در تازه ترین نوشتار به بررسی جایگاه اتحادیه اروپا در منطقه خاورمیانه ( غرب آسیا) پرداخته و می نویسد: خاورمیانه به دلیل نزدیکی جغرافیایی و پیوندهای تاریخی، اقتصادی و سیاسی، منطقه ای با اهمیت استراتژیک برای اتحادیه اروپا است. با این حال، این منطقه همچنین منبع بی ثباتی و درگیری است که تهدیدی جدی برای امنیت و منافع کشورهای عضو اتحادیه اروپا محسوب می شود.

تشدید جنگ اخیر بین اسرائیل و حماس، خشونت‌های مداوم در کرانه باختری اشغالی و درگیری‌های اسرائیل و حزب‌الله در مرز لبنان بر پیچیدگی و فوریت اوضاع در این منطقه افزوده است. اتحادیه اروپا چگونه می تواند با اتخاذ یک استراتژی جدید جهانی و تغییر رویکرد سیاسی و امنیتی خود نقشی فعال و موثر در خاورمیانه ایفا کند؟ ابزارها، چالش ها و فرصت هایی که اتحادیه اروپا در منطقه دارد چیست؟

سیاست اتحادیه اروپا در خاورمیانه

اتحادیه اروپا در دو دهه گذشته دو استراتژی اصلی را در قبال منطقه خاورمیانه دنبال کرده است: سیاست همسایگی اروپا (ENP) و مشارکت اروپا - مدیترانه (EMP).

هدف این راهبردها جلوگیری از گسترش بحران های امنیتی در کشورهای همسایه به اتحادیه اروپا با ترویج هنجارهای اروپایی مانند لیبرال دموکراسی، حقوق بشر و حاکمیت قانون بوده است. با این حال، ثابت شده است که این راهبردها برای مقابله با تحولات سریع و پویا در منطقه ناکارآمد و ناکافی هستند.

این راهبردها نتوانسته‌اند به ریشه‌های مشکلات و درگیری‌های منطقه مانند فقدان اصلاحات سیاسی و اقتصادی، به حاشیه رانده شدن و سرکوب مردم، مداخله بازیگران خارجی و  مسائل حل‌نشده منطقه رسیدگی مانند درگیری اسرائیل و فلسطین رسیدگی کنند.

رویدادهای اخیر منطقه ای مانند بهار عربی و ظهور ساختارهای جدید قدرت و بازیگران فراملی، محدودیت ها و ناکارآمدی های این راهبردها را نشان داده است. آنها همچنین بر لزوم بازنگری و بازتعریف نقش اتحادیه اروپا در نظام بین‌الملل به‌ویژه در منطقه خاورمیانه تأکید کرده‌اند.

اتحادیه اروپا در سند استراتژی جهانی خود در سال 2016 به این نیاز اعتراف کرده و نوشت: امنیت داخلی و خارجی به هم مرتبط هستند و چالش‌ها و تهدیدات کنونی مانند تروریسم و خشونت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا فرصت مشترکی برای  کشورهای اتحادیه اروپا برای ساختن اروپای قوی تر بر اساس منافع و اصول است.  اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد که قصد دارد سیاست امنیتی و دفاعی خود را از طریق توسعه قابلیت‌های نظامی بیشتر و افزایش همکاری‌های خود با ناتو و سایر شرکا افزایش دهد. در نهایت، بروکسل تعهد خود را برای حمایت از انتقال سیاسی و اقتصادی در منطقه از طریق ارائه کمک‌های مالی و فنی بیشتر، تقویت گفتگو و همکاری، و ارتقای یکپارچگی و ثبات منطقه‌ای ابراز کرد.

چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه

با این حال، اتحادیه اروپا برای ایفای نقش فعال و موثر در خاورمیانه با سه مانع مواجه است:

اولاً، فقدان یک رویکرد منسجم و جامع نسبت به منطقه در سطح اتحادیه وجود دارد. این امر ناشی از منافع و دیدگاه های متفاوت کشورهای بزرگ اروپایی است که دستیابی به یک سیاست مشترک را در برخورد با مسائل و بازیگران پیچیده و متنوع در منطقه دشوار می کند. این مشکل منجر به سیاست های مستقل کشورهای بزرگ و قدرتمند اروپایی مانند فرانسه و آلمان شده است که برای کسب نفوذ و موقعیت ژئواستراتژیک، تعاملات دوجانبه با بازیگران منطقه ای را دنبال می کنند. عامل دیگری که نقش اتحادیه اروپا را محدود می کند، بحران اقتصادی است که ظرفیت مالی اتحادیه را برای مدیریت و پاسخگویی به نیازهای این منطقه بحران زده کاهش داده است. ضعف ساختاری اتحادیه اروپا، فقدان مکانیسم قضایی برای اجرای تصمیمات و قطعنامه‌های آن و اهرم‌های ناکافی سیاست خارجی آن از دیگر عواملی هستند که ظرفیت تصمیم‌گیری اتحادیه را تضعیف می‌کنند.

ثانیاً خاورمیانه دارای ساختارها، مشکلات، بحران ها و بازیگران سیاسی متنوع و پیچیده ای است. حکومت‌های منطقه عمدتاً مبتنی بر اراده و رای مردم نیستند، بلکه بیشتر مبتنی بر اشکال مختلف استبداد، فرقه‌گرایی، ملی‌گرایی و قبیله‌گرایی هستند. این منطقه همچنین با انواع مختلفی از بحران ها مانند جنگ های داخلی، درگیری های قومی، بلایای انسانی، تروریسم و افراط گرایی مواجه است. بازیگران در منطقه نه تنها دولت‌ها، بلکه بازیگران غیردولتی مانند شبه‌نظامیان، گروه‌های شورشی، جنبش‌های مذهبی و قدرت‌های منطقه‌ای هستند. این عوامل، اتخاذ یک سیاست ثابت و مشخص برای منطقه را برای اتحادیه دشوار می کند، زیرا باید به طور جداگانه و مستقل به هر موردی رسیدگی کند.

در نهایت، مسائل فرا آتلانتیک نیز مانع از نقش فعال و مؤثر اتحادیه اروپا در خاورمیانه شده است، زیرا ایالات متحده و اسرائیل اغلب با نقش مستقل اتحادیه اروپا مخالفت کرده‌اند، در عوض ترجیح می‌دهند که اتحادیه اروپا نقش مکمل را در چارچوب سیاست‌های آنها ایفا کند. ایالات متحده و اسرائیل منافع و دیدگاه های متفاوتی از اتحادیه اروپا در مورد مسائل مختلف منطقه مانند برنامه هسته ای ایران، درگیری اسرائیل و فلسطین، بحران سوریه و نقش قدرت های منطقه ای دارند.

فرصت های اتحادیه اروپا در خاورمیانه

با وجود این چالش ها، اتحادیه اروپا نیز با استفاده از قدرت نرم و ابزارهای دیپلماتیک خود و همچنین کمک های اقتصادی و بشردوستانه خود فرصت هایی برای ایفای نقش مثبت و سازنده در خاورمیانه دارد.

اتحادیه اروپا می تواند از شهرت و اعتبار خود به عنوان یک واسطه بی طرف و صادق و همچنین تجربه و تخصص خود در حل مناقشه و ایجاد صلح،  برای میانجیگری و تسهیل گفتگو و همکاری میان طرف های درگیر در منطقه استفاده کند. اتحادیه اروپا می‌تواند از اصلاحات و انتقالات سیاسی و اقتصادی در منطقه با ایجاد مشوق‌ها و مشروط‌سازی‌ها و همچنین انعطاف‌پذیری و تمایز بیشتر برای کشورهایی که مایل و قادر به اجرای هنجارها و ارزش‌های اروپایی هستند، حمایت کند. اتحادیه اروپا  می‌تواند با حمایت از سازمان‌ها و ابتکارات منطقه‌ای موجود، مانند اتحادیه عرب و طرح صلح عربی، و با ایجاد بسترها و مکانیسم‌های جدید برای گفت‌وگو و همکاری، مانند اتحادیه مدیترانه و دیالوگ 5+5 مسیر این گفت و گوها را هموار سازد. اتحادیه اروپا می‌تواند با سایر بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای مانند ایالات متحده، روسیه، چین، ترکیه و ایران برای مقابله با چالش‌ها و تهدیدهای مشترک در منطقه، مانند اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی، تروریسم جهانی، تغییرات آب و هوایی و مهاجرت همکاری و هماهنگی کند. در نهایت، اتحادیه اروپا می تواند از روابط تجاری و انرژی خود با منطقه و همچنین کمک های توسعه ای و بشردوستانه خود برای تقویت توسعه اقتصادی و اجتماعی، کاهش فقر و نابرابری و بهبود شرایط زندگی و حقوق بشر مردم منطقه استفاده کند.

 

دیگر خبرها

  • فیلم| لحظه حمله موشکی مقاومت عراق به بئر السبع و تل آویو برای نخستین بار
  • چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند
  • سومین حمله مقاومت عراق به یک هدف حیاتی در فلسطین اشغالی
  • لحظه حمله موشکی مقاومت عراق به بئر السبع و تل آویو برای نخستین بار |‌ ویدئو
  • لحظه حمله موشکی مقاومت عراق به بئر السبع و تل آویو+فیلم
  • حمله موشکی از عراق به مقر موساد در تل آویو
  • حمله موشکی مقاومت عراق به تل‌آویو
  • دو دهه «جنگ با ترور» بوش ارتش آمریکا را تضعیف کرده است
  • حمله پهپادی مقاومت عراق به بندر ایلات در فلسطین اشغالی
  • شکست ائتلاف غربی در تغییر معادلات با انصارالله